Μεγάλη μερίδα ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να δημοσιεύουν σε αυτές το περιεχόμενο που επιθυμούν.
Ποιο είναι, όμως, το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από το χρήστη;
Πώς πρέπει να χειριστεί και να ελέγξει η ιστοσελίδα την εκάστοτε δημοσίευση;
Τι θα δούμε σε αυτό το post;
- Τι είναι το Περιεχόμενο που δημιουργείται από το Χρήστη (User Generated Content – UGC);
- Πού εμφανίζεται/περιλαμβάνεται η Δημοσίευση Περιεχομένου (UGC);
- Τι πρέπει να περιλαμβάνει η Δημοσίευση Περιεχομένου (UGC);
- Συμπεράσματα
Αυτό το άρθρο έχει ως στόχο την απάντηση αυτών των ερωτημάτων και την ελπίδα πως, μετά την ανάγνωσή του, θα έχει γίνει κατανοητό πώς λειτουργεί η δημιουργία περιεχομένου από το χρήστη, που ενδεχομένως συχνά παρατηρείτε στις ιστοσελίδες.
Τι είναι το Περιεχόμενο που δημιουργείται από το Χρήστη (User Generated Content – UGC);
Το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από το χρήστη είναι οτιδήποτε ο ίδιος αποφασίζει να «μοιραστεί» δημόσια στην ιστοσελίδα.
Αυτή, δηλαδή, η δημοσίευση περιεχομένου είναι μία προσωπική ενέργεια και απόφαση και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη δημιουργία ή δημοσίευση περιεχομένου που γίνεται από τους δημιουργούς της ιστοσελίδας.
Τι εννοούμε όταν λέμε δημοσίευση περιεχομένου;
Εννοούμε κάθε εικόνα, βίντεο, σχόλιο, κείμενο, ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προβαίνουν οι χρήστες σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα (πλατφόρμα), μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο παράδειγμα Terms and Conditions for User-Generated Content.
Με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες ανταλλάσσουν μεταξύ τους ιδέες, σκέψεις, εμπειρίες, κάτι θετικό τόσο για τις ιστοσελίδες των εταιρειών όσο και για τους ίδιους τους χρήστες. Στον αντίποδα, πρέπει να λάβουμε υπόψη τους κινδύνους που ενέχει αυτός ο διαμοιρασμός, όπως της αντιγραφής, της κυβερνο-επίθεσης, παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων και άλλων στο παράδειγμα από το TermsFeed.
Πού εμφανίζεται/περιλαμβάνεται η Δημοσίευση Περιεχομένου (UGC);
Σε κάθε ιστοσελίδα μπορεί να τίθενται όροι, σύμφωνα με τους οποίους ο χρήστης μπορεί να δημοσιεύει περιεχόμενο, αλλά και τί είδους περιεχόμενο θα είναι αυτό. Δεν απαιτείται να είναι σε ένα συγκεκριμένο έγγραφο.
Συνηθίζεται να περιλαμβάνεται στους Όρους Χρήσης. Όμως, μπορεί να περιληφθεί και στην Πολιτική Απορρήτου. Περισσότερες πληροφορίες για αυτά τα δύο έγγραφα μπορείτε να βρείτε στα εισαγωγικά μας άρθρα για τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου.
Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι πως οι χρήστες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τους «κανόνες» που έχουν τεθεί στην ιστοσελίδα σχετικά με τη δημοσίευση περιεχομένου από τους ίδιους.
Για να γίνει αυτό, πρέπει οπωσδήποτε να έχετε δημοσιευμένους στην ιστοσελίδα σας αυτούς τους κανόνες, ώστε οι χρήστες να μπορούν να ενημερωθούν πριν δημοσιεύσουν περιεχόμενο ή δημιουργήσουν λογαριασμό (συμπεριλάβετε, για παράδειγμα, υπερ-σύνδεση που να παραπέμπει σε αυτού τους κανόνες ή «αναδυόμενα παράθυρα» που να περιλαμβάνουν τους τελευταίους).
Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο άρθρο του Free Privacy Policy.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει η Δημοσίευση Περιεχομένου (UGC);
- Πνευματική Ιδιοκτησία (Copyright)
Όταν οι χρήστες αποφασίζουν να δημοσιεύουν περιεχόμενο καλό είναι να λάβουν υπόψη πως η δημοσίευση πρέπει να αφορά περιεχόμενο που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να κατέχουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτοι ή να παραβιάζονται δικαιώματα άλλων.
Αυτό που οφείλουν οι κάτοχοι της εκάστοτε ιστοσελίδας να κάνουν είναι να ενημερώσουν τους χρήστες πως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που κατέχουν επηρεάζονται από τη δημοσίευση του περιεχομένου που προβαίνουν.
Επιπλέον, πρέπει οι χρήστες να κατανοήσουν πως «τα πνευματικά τους δικαιώματα πάνω στο δημοσιευμένο περιεχόμενο μπορεί να παραβιαστούν από κάποιον που θα αντιγράψει, τροποποιήσει ή χρησιμοποιήσει το πρωτότυπο περιεχόμενο του δημιουργού με τον οποιοδήποτε τρόπο».
Ως προς αυτό υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσετε από το χρήστη να παραιτηθεί από τα πνευματικά του δικαιώματα (Ρήτρα Παραίτησης από τα Πνευματικά Δικαιώματα) ή να συγκατατεθούν ως προς τη «διαχείριση» του υλικού τους από εσάς, συνεχίζοντας όμως να κατέχουν οι ίδιοι τα πνευματικά τους δικαιώματα.
- Αποδεκτή Χρήση
Είναι απαραίτητο να οριστεί τι είδους περιεχόμενο οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα.
Δηλαδή, σχηματικά, θα υπάρχει περιεχόμενο που θα επιτρέπεται να δημοσιευτεί και περιεχόμενο που δε θα επιτρέπεται να δημοσιευτεί. Για παράδειγμα, να δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να δημοσιεύει τις προτιμήσεις του σχετικά με τα αγαπημένα του εστιατόρια, αλλά να μη δίνεται η δυνατότητα να δημοσιεύει περιεχόμενο που αφορά συγκεκριμένες, ευαίσθητα κοινωνικά ομάδες.
Μπορείτε να προσθέσετε Ρήτρας Αποδεκτής Χρήσης με την οποία να μπορείτε να αντιμετωπίσετε το εκάστοτε ζήτημα (αποφασίζετε εσείς ποιο θα είναι αυτό).
- Παρενόχληση και Κατάχρηση
Είναι πιθανό το δημοσιευμένο περιεχόμενο από τους χρήστες να γίνει αντικείμενο παρενόχλησης ή κατάχρησης.
Λόγου χάρη, μπορεί να δημοσιευτεί σε μία άλλη ιστοσελίδα, το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο, από ένα τρίτο χρήστη, παρουσιαζόμενο ως δικό του.
Για αυτό αξίζει να συμπεριλαμβάνονται τρόποι με τους οποίους αυτό θα γίνει προσπάθεια να αποφευχθεί, αλλά και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι αυτό εφικτό πώς ο χρήστης θα προστατευθεί.
- Ζητήματα Απορρήτου
Η εταιρεία πρέπει να εξασφαλίζει πως το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τους χρήστες δεν είναι παράνομο ή ανήθικο ή δεν προσβάλλει άλλα άτομα.
Σε αντίθετη περίπτωση, οφείλει να “κατεβάζει” αυτό το περιεχόμενο. Από την πλευρά του οι χρήστες πρέπει να ακολουθούν τους «κανόνες» της εκάστοτε ιστοσελίδες και να ενημερώνονται επαρκώς για τα ζητήματα που άπτονται αυτώ των θεμάτων.
Συμπεράσματα
Είναι δεδομένο πως οι χρήστες καλό είναι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την περιήγηση τους σε κάθε ιστοσελίδα, αλλά ακόμα περισσότερα όταν αποφασίζουν να δημοσιεύσουν περιεχόμενο, το οποίο θα πρέπει να γίνεται βάσει των Όρων που έχει θέσει η κάθε ιστοσελίδα, αλλιώς κινδυνεύει να υποστεί ανάλογες κυρώσεις. Για να προστατευτείτε από αυτές τις κυρώσεις, διαβάστε επίσης το άρθρο μας για την ευθύνη εταιρείας του χρήστη.
Συγγραφέας
Με όραμα, σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει.